Ηρακλειώτης ο μικρότερος αδειούχος, ενεργός, ραδιοερασιτέχνης στην Ελλάδα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ηρακλειώτης ο μικρότερος αδειούχος, ενεργός, ραδιοερασιτέχνης στην Ελλάδα




Είναι μόλις 15 ετών, κατέχει ήδη και τις δύο άδειες ραδιοερασιτέχνη ενώ στο μέλλον στοχεύει στην εισαγωγή του στο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων ώστε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.

Ο λόγος για τον Ηρακλειώτη Ζαχαρία Βλαχάκη, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι ο μικρότερος σε ηλικία ενεργός ραδιοερασιτέχνης στην χώρα, με όλες τις απαραίτητες γι αυτό το σκοπό άδειες, και με φανερή διάθεση να μάθει πράγματα από αυτό, χρήσιμα για την μετέπειτα επαγγελματική του ανέλιξη.

Τον συναντήσαμε στο κέντρο του Ηρακλείου και μας μίλησε για τον ραδιοερασιτεχνισμό, που όπως μας εξήγησε, δεν έχει καμία σχέση με το ραδιόφωνο, όπως πολλοί από εμάς εσφαλμένα ίσως νομίζουμε.



Με απλά λόγια, μας λέει ο Ζαχαρίας, πως ραδιοερασιτέχνης είναι ο ερασιτέχνης ασυρματιστής. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενασχόληση με την τέχνη και την τεχνική των ραδιοεπικοινωνιών, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε τεχνικά ζητήματα αλλά και την κοινωνική προσφορά.

 Ο Ζαχαρίας έβαλε το ραδιοερασιτεχνισμό στη ζωή του όταν πήγαινε Πρώτη Γυμνασίου. Στη Δευτέρα τάξη πήρε και την πρώτη του άδεια ενώ πέρυσι το χειμώνα έδωσε εξετάσεις και πήρε και τη δεύτερη άδεια που του εξασφαλίζει μεγαλύτερο εύρος επικοινωνιών.

Η ενασχόληση του όμως με τους ασυρμάτους και την επικοινωνία μέσω αυτών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Φαίνεται πως την κουβαλά στα γονίδια του μια και σχεδόν όλη η οικογένεια του είναι ή ήταν ραδιοερασιτέχνες. Ο παππούς του, που δυστυχώς πέθανε όταν ο Ζαχαρίας, ήταν πολύ μικρός , ήταν ηλεκτρονικός και αδειούχος ραδιοερασιτέχνης, η γιαγιά του ήταν ασυρματίστρια και είχε κι εκείνη άδεια ραδιοερασιτέχνη ενώ με το ίδιο πράγμα ασχολήθηκαν και η μητέρα του με τον αδελφό της, χωρίς όμως σήμερα να έχουν κάνει ανανέωση των αδειών τους. Τη σκυτάλη στην οικογένεια έχει πάρει πια ο 15χρονος Ζαχαρίας που μόνος του έψαξε και βρήκε πως στο Ηράκλειο υπάρχει σύλλογος ραδιοερασιτεχνών, πήγε και γνώρισε τα μέλη του, είδε πως μπορούν όλοι αυτοί να τον βοηθήσουν με τα ενδιαφέροντα του κι έτσι μπήκε ενεργά στη δράση.



Με βάση όσα μας περιγράφει, οι επικοινωνίες που έχει με άλλους ραδιοερασιτέχνες σχετίζονται με ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, δηλαδή τεχνικά. Όταν αργά το βράδυ κάθονται και ανοίγουν τους ασυρμάτους τους ανταλλάσουν απόψεις γύρω από διάφορα μηχανήματα και τις επιδόσεις τους, το πώς θα διορθώσουν βλάβες ή συσκευές ενώ ο Ζαχαρίας, που διαβάζει αρκετά πάνω σε θέματα φυσικής, ηλεκτρονικών κτλ. λύνει τις απορίες του με τη βοήθεια των συναδέλφων του ραδιοερασιτεχνών.

Αυτή την περίοδο μάλιστα στα χέρια του έχουν πέσει παλιοί πομποί τηλεόρασης τους οποίους με τις συμβουλές που συγκεντρώνει κατά την επικοινωνία του με τον ασύρματο θέλει να τους επισκευάσει κι έτσι να μάθει πράγματα γι αυτούς μια και η μελλοντική επαγγελματική του ενασχόληση θέλει να είναι πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Εκτός όμως από τη μεταξύ τους επικοινωνία, οι ραδιοερασιτέχνες συμμετέχουν και με τις γνώσεις τους στηρίζουν εθελοντικά διάφορες διοργανώσεις, όπως αγώνες. Έτσι συμμετείχαν, για παράδειγμα, στο Ψηλορείτης Race, όπου υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθεί ένας αθλητής στο βουνό κι εκείνοι με τους ασυρμάτους τους να βοηθήσουν στην ανεύρεση του. Παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις που συνεργάζονται με τον Ερυθρό Σταυρό ενώ και η Πολιτική Προστασία, σε έκτακτες περιπτώσεις, αναζητά τη συνδρομή τους.

Ο Ζαχαρίας ονειρεύεται να τελειώσει το Πολυτεχνείο και να εργαστεί σε κάποια εταιρεία όπου θα κάνει επισκευές ή θα σχεδιάζει ασυρμάτους. Βέβαια ξέρει πως με την εξέλιξη που έχει σήμερα η τεχνολογία ο ραδιοερασιτεχνισμός όλο και φθίνει όμως θεωρεί πως ποτέ η ανάγκη για χρήση των ασυρμάτων δεν θα εκλείψει αφού καλά μεν είναι τα κινητά με τις υπερσύγχρονες δυνατότητες που προσφέρουν αλλά σε περίπτωση που υπάρξει ένα γενικό blackout οι ασύρματοι είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας.



Ο βασικός εξοπλισμός που χρειάζεται ένας ραδιοερασιτέχνης, μας λέει εξάλλου ο Ζαχαρίας, είναι ένας ασύρματος και μια κεραία. Κι αυτά μπορούν να κοστίσουν από μερικές εκατοντάδες ευρώ μέχρι και πολλές χιλιάδες, αν και ο ίδιος είναι ενάντια στη δαπάνη πολλών χρημάτων για το συγκεκριμένο χόμπι. Μάλιστα ο δικός του εξοπλισμός φθάνει σε αξία τα 1500 ευρώ, χρήματα, που εξασφάλισε κάνοντας διάφορες δουλειές, χωρίς να επιβαρύνει τους γονείς του. Αυτόν τον εξοπλισμό ανανεώνει, όταν χρειάζεται, πουλώντας τα παλιά εξαρτήματα του και προσθέτοντας νέα με πολύ μικρή επιβάρυνση.

Και η απόκτηση όμως της άδειας ραδιοερασιτέχνη είναι σήμερα πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν μια και οι εξετάσεις βασίζονται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ο κώδικα Μόρς, που ήταν λίγο δύσκολος, έχει καταργηθεί.

Και χωρίς άδεια βέβαια μπορείς να επικοινωνήσεις με ασύρματο όμως οι συχνότητες, όπου σε επιτρέπεται να εισέλθεις, είναι λίγες ενώ με την επίσημη άδεια σου ανοίγει ο δρόμος στα βραχέα από 0-30 μεγακύκλους, όπου μπορείς να έχεις επαφές και επικοινωνία με όλο τον κόσμο και ανεβαίνοντας η συχνότητα να έχεις επαφές με όλη την Ελλάδα και βεβαίως τοπικά.

Ο Ζαχαρίας πάντως ενδιαφέρεται και ήδη έχει κάνει επαφές με το εξωτερικό ανταλλάσοντας απόψεις πάνω στα τεχνικά ζητήματα που τον απασχολούν. Γι αυτό το σκοπό να σημειώσουμε υπάρχουν ειδικές σελίδες όπου καταχωρούνται τα διακριτικά άλλων ραδιοερασιτεχνών κι έτσι εύκολα μπορεί ο καθένας να έλθει σε επαφή μαζί τους σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκονται.

Μάλιστα κλείνοντας τη συζήτηση μας θέλησε να ευχαριστήσει, για την πολύτιμη βοήθεια τους στο να μυηθεί στον κόσμο των ραδιοερασιστεχνών, τους Μανώλη Μαυράκη (SV9IOI), Μανώλη Μυλωνάκη (SV9JI),  Χρήστο Προύντζο (SY9CBL), Μανώλη Μιζεράκη  ( SV9ABL) και Ιωάννη Μακρή ( SV90FO).

Ο Ζαχαρίας Βλαχάκης είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση εφήβου που αντί να παίζει video games και να χάνει το χρόνο του στο Facebook βρήκε ένα χόμπι που τον εκφράζει και του ενισχύει τις γνώσεις πάνω στα ενδιαφέροντα του τα οποία, όπως με σιγουριά μπορούμε να πούμε, θα γίνουν σε λίγα χρόνια και το επάγγελμα του. Εμείς του ευχόμαστε να τα καταφέρει και να βρίσκει πάντα μιμητές, δηλαδή παιδιά στην ηλικία του που τον ελεύθερο τους χρόνο τον δαπανούν τόσο παραγωγικά.

 Ελένη Βασιλάκη


Σελίδες