Ο 27χρονος Ουαλός που μαγεύει ξένους και ντόπιους στους δρόμους του Ηράκλειου τραγουδώντας όπερα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ο 27χρονος Ουαλός που μαγεύει ξένους και ντόπιους στους δρόμους του Ηράκλειου τραγουδώντας όπερα




Ανεβαίνοντας την Λεωφόρο της Πλάνης, την 25ης Αυγούστου δηλαδή, είδα περίπου στο μέσο της πολύ κόσμο συγκεντρωμένο, τουρίστες και ντόπιους, ακίνητους, να παρακολουθούν κάτι που προφανώς τους είχε τραβήξει έντονα το ενδιαφέρον. 

Πλησιάζοντας πιο κοντά διαπίστωσα πως όλο αυτό το πλήθος είχε γοητευθεί από το φωνητικό ταλέντο ενός νεαρού αλλοδαπού καλλιτέχνη του δρόμου,  που εδώ και καιρό παρατηρώ πως τραγουδά όπερα στο κέντρο της πόλης, με ερμηνείες που θα ζήλευαν επαγγελματίες του είδους.


Κοντοστάθηκα και άκουσα δύο τραγούδια του, που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο, και αργότερα μπήκα στον πειρασμό να του μιλήσω και να μάθω περισσότερα γι αυτόν το νεαρό, ξυπόλυτο, καλλιτέχνη, που μ' έναν ενισχυτή, ένα iPod, όπου έχει αποθηκεύσει τη μουσική του, κι ένα μικρόφωνο προσφέρει υπέροχες ερμηνείες σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες του Ηρακλείου.



Τον λένε Maxwell Thorpe και κατάγεται από το Κάρντιφ της Ουαλίας. Είναι μόλις 27 ετών και έχει παρακολουθήσει μαθήματα όπερας και κλασσικής μουσικής στη χώρα του επιλέγοντας το φωνητικό του ταλέντο να το αξιοποιεί τραγουδώντας στο δρόμο , στις χώρες τις οποίες επισκέπτεται.

Στην Κρήτη ήλθε τέλη Ιουνίου και θα φύγει το Σεπτέμβρη συνδυάζοντας διακοπές με τη μεγάλη του αγάπη για το τραγούδι.

Παρότι αυτή τη φορά η παραμονή του στον τόπο μας συνοδεύτηκε από τη σύλληψη του από την Αστυνομία και την επτάωρη παραμονή του στα κρατητήρια,  μια και ως πλανόδιος καλλιτέχνης που συγκεντρώνει χρήματα από το τραγούδι τους από περαστικούς θεωρείται παράνομος, η γνώμη του για τους Κρητικούς είναι κάτι παραπάνω από θετική.


"Είστε ευγενικοί, υποστηρικτικοί, ανοικτοί και όμορφοι άνθρωποι μέσα και έξω σας", μου είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο ίδιος θέλει να πιστεύει πως έχει ελληνική καταγωγή μια και ο παππούς του ήταν περιπλανώμενος τσιγγάνος που κάποια σχέση είχε με την Ελλάδα.

Όταν τον ρώτησα γιατί μια και έχει τοσο ωραία φωνή δεν πάει σε κάποιο talent show η απάντηση που πήρα ήταν αποστομωτική. 
"Αυτά είναι για όσους θέλουν δημοσιότητα και όχι να δείξουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο, εγώ είμαι καλλιτέχνης", μου επεσήμανε, εκφράζοντας την ευχή κάποια στιγμή κάποιος να τον ανακαλύψει και να κάνει το όνειρο του, για επαγγελματική ενασχόληση με αυτό του είδους τραγουδιού πραγματικότητα, χωρίς να καταφύγει στα μέσα που προσφέρουν πρόσκαιρη δημοσιότητα.


                                           
                                                     Τραγουδώντας στην Ολλανδία

                                Maxwell at the Sheffield city Hall

Σελίδες