Σας περισσεύουν τηγανόλαδα; να τα πάτε στις φυλακές της Αλικαρνασσού να τα κάνουν οι κρατούμενοι σαπούνι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Σας περισσεύουν τηγανόλαδα; να τα πάτε στις φυλακές της Αλικαρνασσού να τα κάνουν οι κρατούμενοι σαπούνι




Το ότι μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχο σαπούνι από τα λεγόμενα φετσόλαδα, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια, όλοι το γνωρίζουμε.

Ίσως όμως δεν είναι ευρύτερα γνωστό πως ότι λάδι μας περισσεύει από το τηγάνισμα, το οποίο δεν θέλουμε οι ίδιοι να το αξιοποιήσουμε, μπορούμε να το πάμε στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού όπου οι κρατούμενοι ξέρουν καλά την τέχνη της παρασκευής σαπουνιού.

Μεταξύ των άλλων χειροτεχνιών, με τις οποίες ασχολούνται οι έγκλειστοι στις φυλακές της Αλικαρνασσού ,υπάρχει και ειδική μονάδα που μετατρέπει τα τηγανόλαδα σε σαπούνι εξαιρετικής ποιότητας.

Βέβαια το τελικό προϊόν που παράγουν, σε αρκετά ικανοποιητικές ποσότητες, δεν είναι προς πώληση καθώς καλύπτει τις δικές τους ανάγκες ή δωρίζεται σε άλλες φυλακές και σε ιδρύματα του τόπου μας που το έχουν ανάγκη.

Στέλεχος των φυλακών μας ενημέρωσε πως όποιος δεν έχει τι να κάνει τα τηγανόλαδα, που του περισσεύουν, καλό θα ήταν να μην τα πετάξει αλλά να τα πάει και να τα δώσει στο φρουρό του θυρωρείου των φυλακών, ότι ώρα θελήσει, μια και υπάρχει άτομο εκεί σε 24ωρη βάση.

Έτσι ένα προϊόν που έτσι κι αλλιώς δεν είναι χρήσιμο εφόσον δεν ασχολούμαστε οι ίδιοι με την παρασκευή σαπουνιού καταλήγει στα σωστά χέρια και αξιοποιείται με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Βέβαια πάντα υπάρχει και η προοπτική του να δοκιμάσουμε κι εμείς να κάνουμε το δικό μας σαπούνι, μια και πρόκειται για μια διαδικασία αρκετά απλή και οικονομική, που θα μας δώσει πολύ χαρά, μια και βάζοντας τη δημιουργική μας φαντασία μπορούμε να κάνουμε θαύματα με, ουσιαστικά, μόνο τρία υλικά.

Εμείς βρήκαμε μια βασική συνταγή παρασκευής σαπουνιού, που μας φάνηκε εύκολη, και σας την παραθέτουμε. Θα χρειαστείτε:

500 γραμμάρια λάδι.

150 γραμμάρια νερό, καλύτερα αποσταγμένο.

70 γραμμάτια καυστική σόδα ή εναλλακτικά 70 γραμμάρια  καυστική ποτάσα.

Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 με 3 κουταλιές της σούπας βότανα, 5-6 σταγόνες καθαρό αιθέριο έλαιο


Παρασκευή


Σε έναν ανοιχτό χώρο διαλύουμε την καυστική σόδα ή την ποτάσα στο νερό και μετά ρίχνουμε το μείγμα στην λεκάνη με το λάδι (εδώ χρησιμοποιούμε γάντια και δεν εισπνέουμε τους ατμούς από το μείγμα). 

Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και ανακατεύουμε με ένα ξύλο πολύ καλά μέχρι το μείγμα να αρχίζει να χυλώνει και να δένει. Μπορείτε αν θέλετε για να μην ανακατεύετε ώρα να χρησιμοποιήσετε μπίμερ.  Όταν τελειώσουμε και δούμε πως το υλικό πήρε την υφή πηχτού χυλού τοποθετούμε το μείγμα σε καλούπια,αν έχουμε, ή αλλιώς σε ένα παλιό ταψί ή σε δοχεία από γιαούρτι. 

Αφήνουμε το μείγμα μια ημέρα να σταθεροποιηθεί. Μετά από τέσσερις ημέρες αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καλούπια, το κόβουμε σε πλάκες και αφήνουμε τα κομμάτια να ωριμάσουν σε χώρο μακριά από ρεύματα. 

Αν χρησιμοποιήσουμε βότανα φροντίζουμε να τα ρίξουμε σε νερό που βράζει για να πάρουν τα αρωματικά και θεραπευτικά συστατικά τους και στη συνέχεια αυτό το νερό το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να του προσθέσουμε την καυστική σόδα ή την ποτάσα.

Ο χρόνος ωρίμανσης των σαπουνιών είναι από  4-6 εβδομάδες ανάλογα με το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο καιρός και την υγρασία της ατμόσφαιρας. Ένα φρέσκο σαπούνι είναι ακατάλληλο για χρήση γιατί διατηρεί την οξύτητά του. 

Έτσι χρειάζεται να μείνει και να ωριμάσει ώστε ν' αποβάλλει τον όξινο χαρακτήρα του. Ο σχηματισμός  σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι σημάδι πως είναι έτοιμο. Πρέπει να ξέρουμε πως το σαπούνι γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει.

Η καυστική σόδα και η καυστική ποτάσα, είναι βάσεις που η χρήση τους χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα και σε περίπτωση επαφής με το δέρμα πρέπει να το ξεπλύνουμε με άφθονο νερό.

 Δεν τα αγγίζουμε ποτέ με γυμνά χέρια, φοράμε πάντα χοντρά πλαστικά γάντια, ειδικά προστατευτικά γυαλιά και δεν εισπνέουμε τους ατμούς που εκλύονται κατά τη διάρκεια ανάμιξής τους με το νερό. Δεν τοποθετούμε ποτέ τις βάσεις σε γυάλινα δοχεία γιατί προσβάλουν το γυαλί, και τις προσθέτουμε σιγά σιγά στο νερό γιατί παράγεται θερμότητα.

Τα αιθέρια έλαια που θα αγοράσετε πρέπει να είναι αγνά. Αν στάξετε μια σταγόνα από αιθέριο έλαιο σε ένα κομμάτι στυπόχαρτο θα πρέπει να αφήσει μόνο το άρωμα του χωρίς κανένα ίχνος λαδιού. Αν υπάρχει ίχνος λαδιού το έλαιο είναι νοθευμένο.

Όταν χρησιμοποιούμε βότανα χρησιμοποιούμε το έγχυμα τους,δεν προσθέτουμε δηλαδή απλά τα βότανα.Όταν φτιάχνετε το έγχυμα βοτάνων, χρησιμοποιείτε όλο το νερό της συνταγής.


 (Οι πληροφορίες για την παρασκευή σαπουνιού αντλήθηκαν από τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.olatapsaxno.gr/economy-home/do-it-dont-buy-it/118-make-soap)

Σελίδες