Η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα βγάζει από τα συρτάρια τις λίστες εθνοφυλάκων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα βγάζει από τα συρτάρια τις λίστες εθνοφυλάκων





Η συνεχιζόμενη και διαρκώς εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα φαίνεται να θέτει σε αυξημένη επιφυλακή τις ελληνικές αρχές, που όλα μαρτυρούν πως φοβούνται ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.

Πληροφορίες που έφθασαν στο e-storiesktitis.blogspot.gr από στρατιωτική εγκατάσταση σε νησί κοντά στη Ρόδο και το Καστελόριζο αναφέρουν πως βγήκαν από τα συρτάρια  οι λίστες εθνοφυλάκων και ξεκίνησαν να γράφονται ονομαστικά  τα δελτία επιστράτευσης τους προκειμένου να είναι έτοιμα στα χέρια του Ταξίαρχου. 

Παράλληλα δόθηκε εντολή για  καταμέτρηση ατομικού οπλισμού στις κεντρικές αποθήκες του στρατοπέδου με το κλίμα ανησυχίας, που επικρατεί γενικότερα στην περιοχή αυτή, να είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτο.

Προφανώς ανάλογες ενέργειες γίνονται σε κάθε μονάδα, όχι μόνο στο συγκεκριμένο νησί, αλλά και σε όλα τα γειτονικά, συνδεόμενες με τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου που εξήγγειλε η Τουρκία αλλά και την έξοδο του  Τσεσμέ, από  22-25 Ιουλίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μάλιστα χθες οι Τούρκοι παρενόχλησαν αρχικά το αεροσκάφος και στη συνέχεια το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον υπουργό Άμυνας σε Ρόδο, Σύμη, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Χίο. 

Η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι αυτονόητο πως αποτελεί απότοκο των εξελίξεων στην Κύπρο και αποτέλεσμα της έναρξης των διαδικασιών εξόρυξης υδρογονανθράκων στο νησί. 

Η γειτονική μας χώρα βλέπει πως οι κινήσεις που της επιτρέπουν Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ρώσοι στην Κύπρο (όχι λόγω ξαφνικής αγάπης αλλά συμφερόντων) είναι περιορισμένες κι έτσι "ξεσπά" στην Ελλάδα. 

Έτσι την είδαμε να εκδίδει  την NAVTEX 710/17 ώστε το σκάφος της, TCG Cesme, να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή αυτή  βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και καλύπτει το θαλάσσιο χώρο νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία.

 Παράλληλα  μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου εξήγγειλε  την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή. 

Σελίδες