Η τεράστια και πολύτιμη συλλογή κοχυλιών και απολιθωμάτων ενός συνταξιούχου εκπαιδευτικού αναζητά στέγη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Η τεράστια και πολύτιμη συλλογή κοχυλιών και απολιθωμάτων ενός συνταξιούχου εκπαιδευτικού αναζητά στέγη



Έχει αφιερώσει το χρόνο, μετά τη συνταξιοδότηση του, στη συγκέντρωση σπάνιων κοχυλιών και απολιθωμάτων, που απλόχερα προσφέρει η γη και η θάλασσα της Ιεράπετρας.

 Ο 74χρονος σήμερα Νίκος Ασπραδάκης δεν μπορεί να απαριθμήσει τα πολλές χιλιάδες κομμάτια της πολύτιμης συλλογής του, με την οποία σχεδόν έχει γεμίσει το σπίτι του.

Έχει πάθος από μικρός με τους θησαυρούς της θάλασσας, καθώς θυμάται να αναζητά με τους φίλους του κοχύλια από την άμμο που μετέφεραν τα κάρα για το χτίσιμο σπιτιών.

Γένος pecten είδος jacobaeus
Μεγαλώνοντας σπούδασε και εργάστηκε ως γυμναστής σε σχολεία αφήνοντας, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, το ενδιαφέρον του να ατονήσει.  

Πρίν από 17-18 χρόνια όμως, που πήρε σύνταξη, ασχολήθηκε ψυχή τε και σώματι με τη μεγάλη του αγάπη, αναζητώντας θαλάσσια απολιθώματα και κοχύλια από τον Ψηλορείτη μέχρι το βυθό της θάλασσας, και καταφέρνοντας σήμερα να έχει μια τεράστια συλλογή που θα μπορούσε να καλύψει εκθέματα περισσότερων του ενός μουσείων.

Chama asperella, καταγράφηκε στα παγκόσμια μητρώα θαλάσσιων ειδών για την Κρήτη ως μοναδικό.
Ήδη από το 2010 έκανε αίτημα στο Δήμο Ιεράπετρας για να δωρίσει το θησαυρό του ώστε να φιλοξενηθεί σε ένα μουσείο που θα στηθεί στην πόλη, χωρίς όμως να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το θέμα αυτό.

 Επανέλαβε το αίτημα του πριν από ένα χρόνο ενώ ήδη ειδικοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν αξιολογήσει το υλικό του συστήνοντας στο Δήμο Ιεράπετρας να το αποδεχθεί και να πράξει τα δέοντα για να εκτεθεί.


Κοράλια μειοκαινης εποχής

Ο ίδιος μας εξηγεί πως η συλλογή του είναι από τις πλέον ολοκληρωμένες , με σπάνια κομμάτια από το Μειόκαινο, την  πρώτη δηλαδή γεωλογική εποχή της Νεογενούς Περιόδου που εκτείνεται από 23 εκατομμύρια μέχρι 5,332 εκατομμύρια χρόνια πριν, φθάνοντας μέχρι και σήμερα.

Το περιβάλλον στην Ιεράπετρα, περιγράφει ο κ Ασπραδάκης ευνόησε, λόγω των ασβεστολιθικών του πετρωμάτων, στο να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση απολιθώματα της θάλασσας πάνω σε λόφους της ευρύτερης περιοχής αλλά και στο βυθό, όπου κατέληξαν μετά από βροχοπτώσεις και διάβρωση του εδάφους.


Γένος pecten είδος jacobaeus
Μάλιστα οι αναζητήσεις του τον πήγαν μέχρι τον Ψηλορείτη όπου σε υψόμετρο άνω των 1500 μέτρων εντόπισε ένα σπάνιο κοχύλι .

Διακαής του πόθος είναι όλα αυτά τα ευρήματα παλαιότερα και σύγχρονα να στεγαστούν σε ένα μουσείο στον τόπο του στην Ιεράπετρα και γιατί όχι σε ένα παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην περιοχή του. 

Πρέπει να γίνει ένα μουσείο εδώ, μας λέει χαρακτηρηστικά και προσθέτει,  ήμουν καθηγητής και αγαπώ τα παιδιά και αυτά θέλω να τα βλέπουν και να μαθαίνουν την ιστορία τους.

Calliostoma form viola. Καλλιόσωμα σε βαθύ και σε ανοιχτό μωβ χρώμα. Δυσεύρετα σε όλη την Ευρώπη

Κοράλια μειοκαινης εποχής


Από τη συλλογή με τα μικροσκοπικά κοχύλια από τη θάλασσα της Ιεράπετρας


Smaragdia viridis

Η μαλακοπανίδα των μικροσκοπικών κοχυλιών στη θάλασσα Iεραπετρας. Απο 1-3 mm. 50.000 κοχύλια , 300 είδη και 100 οικογένειες

Γένος spondylus είδος gaederopus.

Εκμαγεία απο Gastropoda

Charonia Tritonis ( τριτωνάκια ). Σπάνια ευρήματα

 Acanthocardia echinata εκμαγεία

Clanculus corallinus

Clanculus corallinus


Σελίδες