Όταν ο ταλαντούχος φωτογράφος Charles W. Cushman επισκέφθηκε το Ηράκλειο το 1965 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Όταν ο ταλαντούχος φωτογράφος Charles W. Cushman επισκέφθηκε το Ηράκλειο το 1965


 


Ήταν κάπου τέλη του 1999 όταν, στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ανακαλύφθηκε ένας μικρός θησαυρός.

 Βαλίτσες με διαφάνειες Kodachrome που είχε κληροδοτήσει, μετά το θάνατο του, στο Πανεπιστήμιο ο ταλαντούχος φωτογράφος Charles W. Cushman ήταν εκεί έτοιμες να εκπλήξουν με το περιεχόμενο τους.


Ο Charles W. Cushman  αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα το 1972. 

Η ερασιτεχνική, στο ξεκίνημα της, ενασχόληση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια καθώς εργαζόταν τότε στην φοιτητική εφημερίδα.



Στην παραχωμένη σε βαλίτσες συλλογή του ανακαλύφθηκαν 14.500 διαφάνειες που είχαν τραβηχτεί όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε διάφορες άλλες χώρες, που είχε επισκεφθεί.

Ανάμεσα τους και η Ελλάδα, όπου ταξίδεψε σε αρκετές πόλεις το 1965 και αποτύπωσε μνημεία, ανθρώπους και οτι άλλο κινούσε το φωτογραφικό του ενδιαφέρον. 



Το Ηράκλειο ήταν μεταξύ των πόλεων που επισκέφθηκε,  με το πλοίο stella maris, και φωτογράφισε, χαρίζοντας μας 25 υπέροχες φωτογραφίες ντοκουμέντα της τότε εποχής.




Οι φωτογραφίες είναι έγχρωμες και ξαφνιάζουν με την ποιότητα τους, μοιάζουν λες κι έχουν τραβηχτεί σήμερα αλλά σε ένα Ηράκλειο του παρελθόντος.















Πηγή:Charles W. Chshman, Indiana Univercity

Σελίδες