Με τους "Μυθοκρουσμένους" του Εσπερινού Γυμνασίου σε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία, μύθους και θρύλους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Με τους "Μυθοκρουσμένους" του Εσπερινού Γυμνασίου σε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία, μύθους και θρύλους




Την τελευταία τους εκδρομή για την τρέχουσα σχολική χρονιά παραγματοποίησαν οι "Μυθοκρουσμένοι", δηλαδή τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου.

Μετά από ένα χρόνο, γεμάτο εμπειρίες και γνώσεις, επέλεξαν για το τέλος, οι καθηγητές που βρίσκονται πίσω από την επτυχημένη αυτή ομάδα, μια ξεχωριστή εκδρομή που δικαιολογεί απόλυτα και το όνομα της , τίτλος της :«ΜΥΘΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΣΟΚΑΡΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ». 

Η διαδρομή περιελάμβανε την περιοχή του Βόλακα, τους Βάκιοτες, το Σοκαρά, τη Γριά Μάντρα, το Ιερό των Θεοτήτων, τον Καβαλάρη στον Άγιο Θωμά και την αρχαία διαδρομή που οδηγεί στα πατητήρια του ίδιου χωριού.



Η συγκεκριμένη εκδρομή μάλιστα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή του Εσπερινού Γυμνασίου, ερευνητή της τοπικής Ιστορίας και διακεκριμένου μέλους της κοινωνίας του Σοκαρά, Σήφη Κοσόγλου, που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβρη του 2014.

Με επικεφαλής της ομάδας το γεωλόγο και ερευνητή Στέλιο Μανωλιούδη , μαζί με τους εκπαιδευτικούς Μανόλη Αφραθιανάκη, Ελένη Μπεζιρτζόγλου, Μαρία Μαυρομανωλάκη, και την σχολική σύμβουλο Νίκη Δεληκανάκη, οι συμμετέχοντες μαθητές του Εσπερινού  Γυμνασίου γνώρισαν μια σχεδόν άγνωστη και "παρθένα", ανασκαφικά, πλευρά των περιοχών που επισκέφθηκαν, μια πλευρά που συνδέει την ιστορία με το μύθο και τους θρύλους, με τρόπο μοναδικό.



Διάσπαρτα αρχαία πατητήρια στο Βόλακα, τους Βάκιοτες και στον Άγιο Θωμά επιβεβαιώνουν την αλλωτινή εντατική και εκτεταμένη αμπελοκαλλιέργεια σε περιοχές, όπου σήμερα κυριάρχη καλλιέργεια είναι η ελιά.

 Δεν ήταν όμως μόνο τα αρχαία πατητήρια, που δίνουν το στίγμα της εποχής εκείνης, (η χρονολόγηση τους παραπέμπει ίσως στους κλασσικούς χρόνους) είναι κι όλες εκείνες οι σαφείς ενδείξεις πάνω στα μνημεία -που εν μέρει έχουν αποκαλυφθεί -οι οποίες και μαρτυρούν τελετουργίες συνδεδεμένες με τον τρύγο.

Πατητήρι σταφυλιών της Κλασικής περιόδου 


Πραγματικά αμέτρητα τα λαξευμένα, σε μεγάλους βράχους, πατητήρια που συναντά κανείς σε αυτές τις περιοχές, απομεινάρια ενός αγροτικού πολιτισμού σπουδαίου και μοναδικού.

Πέρα όμως από τα πατητήρια που εντυπωσίασαν με τα μεγέθη, την κατασκευή και τον αριθμό τους, αξέχαστες θα μείνουν σε όλους τους συμμετέχοντες και οι περιγραφές που ξαναζωντάνεψαν τους μύθους, οι οποίοι θέλουν στον Άγιο Θωμά να υπήρχε η πύλη του Άδη. Σήμερα η συγκεκριμένη οπή, από όπου πέταγαν αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με τους νεκρούς, που έφευγαν για το μεγάλο ταξίδι, είναι κλειστή, για λόγους ασφαλείας, μέσα στον μικρό ναό της Κεράς Σπηλιώτισσας. Ωστόσο λίγα μέτρα μακρύτερα είναι ευδιάκριτο το χάσμα, όπου εξακολουθούν να αναβιώνουν ταφικά έθιμα αιώνων , ανάμεσα σε εγκαταστάσεις σε λαξευμένους βράχους- πιθανόν για την προετοιμασία των νεκρών ή άλλες τελετουργίες.

Σε αυτό το ναό βρίσκεται η "πύλη του Άδη"


Πολύτιμοι βοηθοί στην προσπάθεια της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου να περπατήσει στα χνάρια των προηγούμενων αιώνων πέρα από τους καθηγητές τους, ήταν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Σωκαρά αλλά και ο ιεράς του Αγίου Θωμά.




Ο "Καβαλάρης" του Αγίου Θωμά

Σελίδες