"Είμαι γάιδαρος τέντυ-μπόυς"...ο Νόμος 4000 που κούρευε και διαπόμπευε ατίθασους νέους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

"Είμαι γάιδαρος τέντυ-μπόυς"...ο Νόμος 4000 που κούρευε και διαπόμπευε ατίθασους νέους



Κι όμως υπήρξαν εποχές στην Ελλάδα που όσοι βανδάλιζαν, πετούσαν γιαούρτια και λαχανικά εναντίον άλλων ατόμων τιμωρούνταν και μάλιστα παραδειγματικά. Μην βλέπετε σήμερα που τέτοια περιστατικά γίνονται μπροστά στα μάτια αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πάρει εντολές να μην επεμβαίνουν.

Για να θυμηθούμε, ο περίφημος νόμος 4000 «περί τεντιμποϊσμού» ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958.Δεν ήταν όμως έναν νόμος σαν τους άλλους στην μορφή των ποινών που επέβαλλε καθώς δεν φυλάκιζε αλλά όριζε κούρεμα με την ψιλή και διαπόμπευση των παραβατών.




Τότε, υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Κωνσταντίνος Καλλίας ο οποίος θεώρησε πως δεν έπρεπε να μένουν ατιμώρητοι οι νεαροί που, οργανωμένοι σε συμμορίες, για χάζι πετούσαν γιαούρτια, φρούτα και λαχανικά σε περαστικούς επιδιδόμενοι παράλληλα σε βανδαλισμούς.
  
Ο όρος τέντυ μπόυς μας ήλθε από την Αγγλία όπου, τη δεκαετία του 50, περιέγραφε τους νεαρούς άνδρες οι οποίοι ντυνόταν επιδεικτικά με ακριβά ρούχα και είχαν στα μαλλιά τους, τα καλυμμένα με μπριγιαντίνη, να κρέμεται μια «αφέλεια». 

Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου στην Ελλάδα άρχισαν να τιμωρούνται οι παραβάτες. Οι πρώτοι που έζησαν τη διαπόμπευση, που επέβαλλε, ήταν τέσσερις νεαροί οι οποίοι είχαν γιαουρτώσει γυναίκα και εξύβρισαν τους αστυνομικούς που πήγαν να τους συλλάβουν. 




Στην Ασφάλεια τους κούρεψαν με τη ψιλή, τους έσκισαν τα μοντέρνα για την εποχή ρεβέρ των παντελονιών τους και τους κρέμασαν στο λαιμό πινακίδα που έγραφε «Είμαι τεντιμπόης και έριξα γιαούρτι σε γυναίκα». Στη συνέχεια τους πήραν με χειροπέδες στα χέρια και τους περιέφεραν στους δρόμους για παραδειγματισμό.

Σελίδες