Από συναυλιακό Ερωτόκριτο μέχρι διαγωνισμό ζωγραφικής και ομιλίες στο 4ο Aegean Arts φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Από συναυλιακό Ερωτόκριτο μέχρι διαγωνισμό ζωγραφικής και ομιλίες στο 4ο Aegean Arts φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης


Πλούσιο, ποιοτικό, γεμάτο μουσική και χρώματα, θα είναι το 4ο Aegean Arts Διεθνές φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης που θα πραγματοποιηθεί από 4-12 Ιουλίου στην Επισκοπή Πεδιάδος.
Η Julie Davies Kapsetaki,  για 4η συνεχή χρονιά, οργανώνει το συγκεκριμένο Φεστιβάλ έχοντας ως αφετηρία την περιοχή της Επισκοπής, που αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια όπως και  ο Δήμος Χερσονήσου, που είναι συνδιοργανωτής, καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης, που στηρίζει το πολιτιστικό γεγονός το οποίο φέρνει σε επαφή τους κατοίκους της ενδοχώρας, και όχι μόνο, με ξεχωριστές μορφές τέχνης. 
Το φετινό μάλιστα πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει και διεθνή διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με  τίτλο «Τα Xρώματα της Αγάπης». Παιδιά από 5 έως 18 ετών ενθαρρύνονται να εκφράσουν, μέσω της εικαστικής δημιουργίας, τι σημαίνει αγάπη, αλληλεγγύη και ευσπλαχνία.
Πέραν της ζωγραφικής όμως οι φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες, ρεσιτάλ πιάνου, ενδιαφέρουσες ομιλίες και να απολαύσουν συναυλιακό Ερωτόκριτο. Κι όλα αυτάστην όμορφη Επισκοπή, με τους φιλόξενους οικοδεσπότες του φεστιβάλ και τους κατοίκους της.

Να σημειώσουμε πως από το ξεκίνημα του το Φεστιβάλ είχε ένα και μόνο στόχο, τη στήριξη και την προβολή νέων καλλιτεχνών-ταλέντων, οι οποίοι και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό δηλώνοντας συμμετοχή από κάθε γωνιά του κόσμου. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις του εντελώς δωρεάν καθώς ο χαρκτήρας της διοργάνωσης είναι μη κερδοκοπικός.   


Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 4 Ιουλίου, ώρα:19:30-22:30:Μουσείο Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής: Έναρξη έκθεσης του 1ου Aegean Arts Διεθνούς Διαγωνισμού Παιδικής Ζωγραφικής 2017 “Tα Χρώματα της Αγάπης”

Η έκθεση παιδικής ζωγραφικής θα είναι ανοιχτή για το κοινό 19:30-21:00 καθ’όλη 
τη διάρκεια του φεστιβάλ.To βράδυ της 12ης Ιουλίου, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (http://aegeanartsfestival.wixsite.com/aafa) τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού


Τρίτη 4 Ιουλίου, ώρα 21:30 :Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής Πεδιάδος : Συναυλία 
με τους Γιώργος Ανδρέου, Γιώργος Καζαντζής, Κορίνα Λεγάκη

Την αυλαία του φεστιβάλ ανοίγουν oι Γιώργος Ανδρέου και Γιώργος Καζαντζής, δύο από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και δημιουργούς της εποχής μας. 
Οι συνθέσεις τους έχουν "ντύσει" κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις 
και έχουν αποτελέσει ρεπερτόριο συναυλιών. Έχουν συμμετάσχει σε κοινωφελείς 
και εθελοντικές δράσεις, καθώς και σε συνεργασίες γύρω από την ελληνική μουσική και το ελληνικό τραγούδι. Υπόσχονται μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη με το άρωμα των συνθέσεών τους, με σημαντικά ποιητικά κείμενα που έχουν μελοποιήσει. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Κορίνα Λεγάκη, μια σημαντική Κρητικιά ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς με πολλές ποιοτικές μουσικές συνεργασίες και δίσκους.

Τετάρτη 5 Ιουλίου, ώρα:21:30 : Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής Πεδιάδος: Παρουσίαση “Ιατρική Παραστατικών Τεχνών: το χρέος μας προς τους καλλιτέχνες” με τη Χαρά Τρούλη και Ρεσιτάλ πιάνου “Μεταβάσεις” με τον Μάνο Κιτσικόπουλο


Η Ιατρική των Παραστατικών Τεχνών είναι ένα νέο πεδίο γνώσης της Ιατρικής που έχει ως αντικείμενο τη θεραπεία των καλλιτεχνών, όπως μυοσκελετικών παθήσεων, νευρολογικών παθήσεων, ψυχολογικών προβλημάτων, κόπωσης και πόνου. Εδώ και 6 χρόνια στο Λονδίνο, γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι κτλ μετεκπαιδεύονται στο μοναδικό, στον κόσμο, μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικών Παραστατικών Τεχνών. Η συνεργασία και ο ανοιχτός διάλογος με τους καλλιτέχνες έχει μεγάλη σημασία, και αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζεται  αυτό το θέμα στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ. Η επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος κ.Τρούλη θα παρουσιάσει  έρευνα σχετικά με τη θεραπεία αυτών των παθήσεων, αλλά και την πρόληψη τους προκειμένου να μην απειλείται η καριέρα του καλλιτέχνη

Ακολουθεί ρεσιτάλ πιάνου με τον Μάνο Κιτσικόπουλο. Οι επιτυχίες και σπουδαίες διακρίσεις του είναι συνεχείς, όπως η πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Ε. Μυκονίου από την Ακαδημία Αθηνών. Ο κ.Κιτσικόπουλος είναι κάτοχος Διπλώματος από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Θα παρουσιάσει τις “Μεταβάσεις”, ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα επικεντρωμένα στα παιδιά, κλασικά έργα των J.S. Bach, L.v. Beethoven και F. Chopin, που θα συνομιλούν με συνθέσεις των Chick Corea και Arvo Pärt. Κεντρικός πυρήνας του ρεσιτάλ θα αποτελέσει το δίπολο: η αρχή και το τέλος της ζωής. Η παιδικότητα και αθωότητα διαδέχονται την ωριμότητα και το θάνατο ή ακόμα και την αναγέννηση, αναδεικνύοντας την κυκλικότητα της ύπαρξης.


Πέμπτη 6 Ιουλίου, ώρα: 21:30 : Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής Πεδιάδος : Μουσική δωματίου με τους Petar Dimov (πιάνο), Ozlem Celik,Τουρκία(κλαρινέτο), Lysianne Chen, Ταίβάν (πιάνο) και Charlotte Schoeters, Βέλγιο (σοπράνο

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε από κοντά το ταλέντο τεσσάρων νέων μουσικών που διαπρέπουν στις πιο σημαντικές αίθουσες του κόσμου. Θα μας ταξιδέψουν με μουσική σημαντικών συνθετών ανάμεσα τους Sechs- Deutsche Lieder για σοπράνο, κλαρινέτο και πιάνο του L.Sphor Op. 103, 5 Mélodies populaires grecques του Μ.Ravel και τα 24 πρελούδια για πιάνο του F.Chopin.

Παρασκευή 7 Ιουλίου, ώρα 21:30 :Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής Πεδιάδος : Παρουσίαση- “Ήχος, θόρυβος, μουσική: οι ακουστικές προσλήψεις κατά την ενδομήτρια περίοδο και η σπουδαιότητά τους στην ανθρώπινη ανάπτυξη'' με τη Δέσποινα Σκανδαλάκη και ρεσιτάλ πιάνου “Εικόνες από Ρωσία” με τον Can Okan  

Η επιστήμονας, μουσικολόγος, μουσικοπαιδαγωγός και τρομπετίστα Δέσποινα Σκανδαλάκη παρουσιάζει την έρευνά της για τη μουσική ανάπτυξη κατά το εμβρυικό στάδιο και  εξηγεί τη σπουδαιότητα των ακουστικών προσλήψεων κατά την ενδομήτρια περίοδο. Στο δεύτερο μέρος οι επισκέπτες θα έχουν  τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν μια πρωτότυπη μουσικοπαρουσίαση από τον Can Okan (Τουρκία), ένας νέος, διεθνώς διακεκριμένος, μαέστρος και πιανίστας που θεωρείται από τους καλύτερους πιανίστες της γενιάς του.    

Σάββατο 8 Ιουλίου, ώρα 21:30 : Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής Πεδιάδος : “Λέξης ήχος, μουσικής λόγος: Συναντώντας την Κάλλια και την Καρολίνα”

Συνάντηση με δύο νέους σπουδαίους δημιουργούς από διαφορετικούς χώρους της τέχνης. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς η Δρ. Μαρία Χναράκη, εθνομουσικολόγος, λαογράφος, πολιτισμικός ανθρωπολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Drexel (Φιλαδέλφεια-ΗΠΑ), συνομιλεί με την νέα Θεσσαλονικιά συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη. Θα παρουσιάσουν το βιβλίο της κ.Παπαδάκη, που πρόσφατα απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2017. Στο δεύτερο μέρος, η 12 φορές διεθνώς βραβευμένη πιανίστρια Λιθουανής καταγωγής Karolina Pancernaite, θα μας ταξιδέψει μουσικά με αγαπημένα έργα του Franz Liszt.

Κυριακή 9 Ιουλίου, ώρα 18:00-21:00 :Μουσείο του Πολιτιστικού
 Συλλόγου Επισκοπής :“Τα παιδία παίζει”.

Δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες: ζωγραφική, face painting και πολλά άλλα,
για μικρούς και μεγάλους.

18.00  Παιδικό Θέατρο
18.15  Προβολή βραβευμένης ταινίας “Άκουσέ με”   
19.00  Παρουσίαση βιβλίου “Η Μάγισσα η Aνάποδη” του Χρήστου
 Κωνσταντουδάκη
19.30  Συναυλία μικρών μαθητών ωδείων και μη.
*Εάν το παιδί/μαθητής(τριά) σας αγαπάει τη μουσική, ξέρει να παίζει
ένα μικρό κομμάτι σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο, και θέλει να
συμμετάσχει, δηλώστε συμμετοχή με το όνομα, ηλικία και όργανο του 
συμμετέχοντα στο aegeanarts@gmail.com. Καταληκτική ημερομηνία
 υποβολής  αιτήσεων είναι η 1η Ιουλίου 2017.

20.30 “Music of Life”/ "Η Μουσική της Ζωής" Μια παρουσίαση με
 κλασικό πιάνο συνοδευόμενη από ντοκιμαντέρ, η οποία από κοινού θα
 αναδείξει την πρόοδο της εξελικτικής βιολογίας από τις διδακτορικές
φοιτήτριες, διεθνείς πιανίστριες, δίδυμες αδελφές Μαριάννα και
Στεφανία Καψετάκη (ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό).

Κυριακή 9 Ιουλίου, ώρα 21:30 :Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής Πεδιάδος:
 Ρεσιτάλ πιάνου με τον Mark Viner

Έχοντας αναγνωρισθεί ως ένας από τους πιο συναρπαστικούς Βρετανούς
 πιανίστες της γενιάς του, και με τη φήμη του να μεγαλώνει διαρκώς λόγω της
 τόλμης και μαχητικότητάς του να εξερευνεί το άγνωστο πιανιστικό ρεπερτόριο,
ο Mark Viner, πρώτος νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου
Alkan-Zimmerman το 2012, και πρόσφατα εκλεγμένος Πρόεδρος του
 Alkan Society του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρουσιάσει ένα άκρως
απαιτητικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις 12 Σπουδές του Alkan,
 Νυχτερινά του Chopin, και το Grand Fantasie του Liszt.

Δευτέρα 10 Ιουλίου, ώρα 11:00 : Μουσείο Πολιτιστικού Συλλόγου
 Επισκοπής : ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάριο πιάνου με τον Mark Viner 

Σεμινάριο πιάνου (προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 5 Ιουλίου 2017) με
 το διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα και εκλεγμένο Πρόεδρο του Alkan Society
 στην Αγγλία, Mark Viner. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε
 στο aegeanarts@gmail.com

Δευτέρα 10 Ιουλίου, ώρα 21:30 : Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής
 Πεδιάδος : Αυτοκρατορικό Κονσέρτο Πιάνου του Beethoven με
την Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων Αθηνών, το μαέστρο Γιώργο Πέτρου
 και τη σολίστ Μαριάννα Καψετάκη

Ο διεθνώς διακεκριμένος μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της
 Καμεράτας Αθηνών, Γιώργος Πέτρου, η Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων Αθηνών
 (ENA) και η διεθνώς πολυβραβευμένη Ηρακλειώτισσα πιανίστα και ιατρός
 Μαριάννα Καψετάκη, παρουσιάζουν ένα σπουδαίο πρόγραμμα που
 περιλαμβάνει το “Αυτοκρατορικό” Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα
 του L.v.Beethoven.

Τρίτη 11 Ιουλίου, ώρα 21:30 : Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής Πεδιάδος:
Μουσική δωματίου- “Pollen, Spreading the Seeds of Music” με τους
 Ιωάννη Ποταμούση, Γιάννη Γεωργιάδη, Μυρτώ Γεωργιάδου,
Λίλυ Δάκα και Θεανώ Σακαλίδου

Μια γιορτή φιλίας και σύμπραξης σπουδαίων μουσικών και εκπαιδευτικών
 με το διεθνώς διακεκριμένο πιανίστα, παιδαγωγό και ιδρυτή-επικεφαλή
του οργανισμού “Pollen Spreading Music” των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,
 Ιωάννη Ποταμούση. Μαζί του ο βιρτουόζος βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης,
 η Ηρακλειώτισσα σοπράνο Μυρτώ Γεωργιάδου, η πιανίστα και
υποδιευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Λίλυ Δάκα, σε ένα
πρόγραμμα από σονάτες, χορούς και τραγούδια. Την ίδια βραδιά θα
εμφανιστεί και η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Θεανώ Σακαλίδου, που
 πρόσφατα κέρδισε υποτροφία για να συνεχίσει τις μουσικές της σπουδές
 στο Berklee College της Αμερικής. Μια πρωτότυπη βραδιά προς τιμήν
 καθηγητών που υπό δύσκολες συνθήκες προσφέρουν γνώση, στήριξη
και αγάπη στους μαθητές τους εντός και εκτός συνόρων.


Tετάρτη 12 Ιουλίου, ώρα 11:00 : Μουσείο Πολιτιστικού Συλλόγου
Επισκοπής : ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάριο πιάνου με το Ιωάννη Ποταμούση

Σεμινάριο πιάνου (προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 8 Ιουλίου 2017) με
 το διεθνώς διακεκριμένο πιανίστα και παιδαγωγό Ιωάννη Ποταμούση .
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο aegeanarts@gmail.com

Τετάρτη 12 Ιουλίου, ώρα 21:30 : Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής
 Πεδιάδος : Αποτελέσματα και τελετή απονομής 1ου Aegean Arts
 Διεθνούς Διαγωνισμού Παιδικής Ζωγραφικής 2017 “Τα Χρώματα
της Αγάπης”

 Τετάρτη 12 Ιουλίου, ώρα 21:30 : Πάρκο Παναγιωτάκη Επισκοπής
 Πεδιάδος : “Συναυλιακός Ερωτόκριτος” του Δημήτρη Μαραμή.

O Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει τη νέα του σύνθεση “Ερωτόκριτος”,
 το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας. Ένας κύκλος τραγουδιών
 με αφηγηματικά μέρη βασισμένα στην πρωτότυπη έμμετρη ποιητική
 μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου. Τρεις νέοι καταξιωμένοι στο είδος
 τους ερμηνευτές, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, η Ελένη Δημοπούλου και
 η Μέλα Γεροφώτη, με το συνθέτη στο πιάνο και ως αφηγητή, θα
 παρουσιάσουν μοναδικά αυτό το αθάνατο αριστούργημα της
 κρητικής λογοτεχνίας, επιχειρώντας μια πρωτοποριακή και αιρετική
 μουσική προσέγγιση του διάσημου κλασικού έργου, το οποίο γράφτηκε
 τέσσερις αιώνες πριν.


.

Σελίδες