Τρύγος στις Γωνιές το 1967 (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Τρύγος στις Γωνιές το 1967 (βίντεο)


Σκηνές από μια αγροτική δραστηριότητα, που τις προηγούμενες δεκαετίες έθρεψε τους Κρητικούς και σήμερα κοντεύουμε να ξεχάσουμε, κατέγραψε σε βίντεο που τράβηξε στις Γωνιές, το 1967, στο πρώτο του ταξίδι στην περιοχή, ο Tasso Christian.

Έχοντας τότε μια μηχανή των 8mm, η οποία όμως δεν κατέγραφε ήχο, αποτύπωσε όμορφες εικόνες από την καθημερινή ζωή στις Γωνιές δίνοντας έμφαση στον τρύγο και το άπλωμα σουλτανίνας προκειμένου να παραχθεί σταφίδα.

Τότε η διαδικασία του τρύγου και του απλώματος έμοιαζε πραγματικά με γιορτή στην οποία έπαιρναν μέρος όλοι. Στο βίντεο βλέπουμε μικρούς και μεγάλους εν δράσει…οι ενήλικες τρυγούν, μεταφέρουν τα σταφύλια με κοφίνια στον οψιγιά, όπου αδειάζονται στα μικρά λαντζάκια κι από εκεί στη λάντζα για αλουσίδιασμα.

 Οι γυναίκες είναι εκείνες που απλώνουν τα σταφύλια στους οψιγιάδες, με τα πιτσιρίκια να παίζουν γύρω τους, να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να χαίρονται την ανεμελιά τους.


Ακολουθούν σκηνές από την ανέγερση εκκλησίας. Οι χτίστες χωρίς τα σύγχρονα μέσα της σημερινής εποχής οικοδομούν το ναό. Έπεται η βιντεοσκόπηση του χωριού και μάλλον προς το τέλος βλέπουμε σκηνές από κάποια κοινωνική εκδήλωση, ίσως βάπτιση.

Σίγουρα οι κάτοικοι των Γωνιών είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πρόσωπα που εμφανίζονται στο βίντεο αλλά και τις τοποθεσίες όπου έγιναν οι λήψεις.

Σελίδες