Η ιστορία του ακάνθινου στεφανιού και το υλικό κατασκευής του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Η ιστορία του ακάνθινου στεφανιού και το υλικό κατασκευής του


Ziziphus spina-christi
«Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς». Αυτό αναφέρει ο ύμνος που απόψε, ακούμε στις εκκλησίες μας στην ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης.

Στεφάνι από αγκάθια θέλει λοιπόν η θρησκεία μας να τοποθέτησαν οι στρατιώτες στο κεφάλι του Ιησού για να τον περιγελάσουν, ένα στεφάνι που κάποιοι υποστηρίζουν πως υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Το στεφάνι από βούρλα και αγκάθια της Παναγίας των Παρισίων

Πολλά έχουν γραφτεί για το υλικό κατασκευής του ακάνθινου στεφανιού με την κυρίαρχη άποψη να θέλει η σύνθεση του να βασίζεται στα βούρλα του γένους Juncus και στο αγκαθωτό θαμνόδεντρο Ziziphus spina-christi, της οικογένειας των ραμνιδών. 

Κι άλλα φυτά έχουν κατά καιρός διεκδικήσει θέση στο ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, ωστόσο ένα στεφάνι, που θεωρείται πως είναι αυτό που φόρεσε στο κεφάλι του ο Ιησούς και κατέληξε στην Παναγία των Παρισίων, έχει ως βασικά υλικά τα δύο πρώτα που περιγράψαμε. 

Υποστηρίζεται μάλιστα πως οι  Ρωμαίοι στρατιώτες τοποθέτησαν ή περιέπλεξαν τα κλαδιά με τα αγκάθια πάνω σε αυτό το στέφανι από τα βούρλα, ώστε να σχηματιστεί μία παρωδία στέμματος, αποτελώντας ουσιαστικά τα βούρλα τη βάση για να στηριχθούν τα αγκάθια.
Το θαμνόδεντρο  Ziziphus spina-christi
Για την ιστορία να πούμε πως το  «Ακάνθινο Στεφάνι» λέγεται πως κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας και στη συνέχεια πωλήθηκε στον βασιλιά της Γαλλίας Louis IX . Αυτός το μετέφερε και το φύλαξε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο παρεκκλήσι.

Στη πορεία των ετών τα αγκάθια του κόβονταν και δίδονταν στα μέλη της βασιλικής οικογένειας όταν παντρεύονταν. Ένα από αυτά μεταφέρθηκε σε οικοτροφείο Ιησουϊτών στην Αγγλία. Όταν η βασίλισσα Mary της Σκωτίας, παντρεύτηκε μέλος της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας, πήρε το συγκεκριμένο αγκάθι μαζί της στο Εδιμβούργο.



Ευφορμπια
Βέβαια να πούμε πως μεταξύ των πιστών, και ανεξάρτητα από το στεφάνι της Παναγίας των Παρισίων, πιο διαδεδομένη είναι η άποψη πως το στεφάνι του Χριστού ήταν φτιαγμένο από το φυτό Ευφόρμπια, Euphorbia splendens milii, με χώρα καταγωγής την Μαδαγασκάρη.

 Το φυτό αυτό είναι γνωστό ως "Αγκάθι του Χριστού" και "αγκάθι του Στέμματος". Τα λουλούδια του είναι κόκκινα, κατά κύριο λόγο, θυμίζοντας σταγόνες αίματος.



Σελίδες