Η παραλία του Τομπρούκ στο Ηράκλειο το 1965, ανέγγιχτη και όμορφη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η παραλία του Τομπρούκ στο Ηράκλειο το 1965, ανέγγιχτη και όμορφη




Οι παλιοί Ηρακλειώτες σίγουρα θα θυμούνται τα βόρεια παράλια του Ηρακλείου πριν την τουριστική ανάπτυξη τους. Τότε μάλιστα για το μπάνιο τους επέλεγαν παραλίες, στην κυριολεξία, μέσα στην πόλη κι όχι σε απόσταση από αυτήν.

Με βάση αυτή την πρακτική η παραλία του Τομπρούκ ήταν κατά το παρελθόν, αυτό που λέμε «παρθένα». Δεν έβλεπες σε αυτή ούτε beach bar, ούτε ξενοδοχεία, ούτε ταβέρνες,  ούτε ομπρέλες, ούτε λουόμενους παρά μόνο, βράχια, άμμο και θάλασσα. 

Το Τομπορούκ να θυμίσουμε είναι το ανατολικότερο τμήμα της παραλίας του Καρτερού και το όνομα της θυμίζει την ομώνυμη ιστορική πόλη-λιμάνι στα ανατολικά παράλια της Λιβύης.

Μια τέτοια εικόνα, ενός παρθένου και ανέγγιχτου, Τομπρούκ, το 1965, αποτύπωσε ο Αμερικανός Harris Parkell, που προφανώς εργάστηκε στην πρώην αμερικάνικη βάση των Γουρνών και είχε κρατήσει ενθύμια από το πέρασμα του στο νησί μας.

Μάλιστα τον εντυπωσίασε τόσο πολύ, όταν ήλθε ξανά στο Ηράκλειο το 2005, η αλλαγή που είδε στο Τομπρούκ  που έφτιαξε ένα μικρό βίντεο, όπου αρχικά βλέπουμε τη φωτογραφία της παραλίας το 1965 και στη συνέχεια το πώς εξελίχθηκε το 2005.


Η αλλαγή είναι όντος εντυπωσιακή. 




Σελίδες