Κόβει την ανάσα αυτή την εποχή "τση κοπελιάς ο πήδος" στο φαράγγι της Ελυγιάς (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Κόβει την ανάσα αυτή την εποχή "τση κοπελιάς ο πήδος" στο φαράγγι της Ελυγιάς (βίντεο)




Η Κρήτη είναι υπέροχη όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι κλέβουν την παράσταση οι αμμώδεις, δαντελωτές παραλίες της και το χειμώνα η ενδοχώρα της.

Όσοι μάλιστα ξέρουν τις κρυμμένες της ομορφιές, σε μέρη δύσκολα προσβάσιμα στον πολύ κόσμο, απολαμβάνουν το μοναδικό προνόμιο της άγριας πλευράς της. Άγριας, με την έννοια της αδάμαστης φύσης, με εικόνες που αν δεν ξέρεις που έχουν αποτυπωθεί δύσκολα θα σκεφτείς πως έχουν να κάνουν με την Κρήτη.

Μια τέτοια εικόνα αποτύπωσε το Σαββατοκύριακο στο περίφημο φαράγγι της Ελυγιάς, στα νότια του νομού Ηρακλείου, κοντά στα Καπετανιακά ο Νίκος Φουκάκης, τον οποίο και ευχαριστούμε που ευγενικά τη μοιράστηκε μαζί μας.

Το εν λόγω φαράγγι, που διαφορετικά το συναντάς με την ονομασία φαράγγι του Βολαχά, παραφθορά της λέξης βολακιάς, που σημαίνει τόπος με πολλούς βολάκους, δηλαδή μεγάλες πέτρες,καταλήγει σε μια εκπληκτική παραλία. Μέχρι να φτάσεις όμως εκεί πρέπει να διασχίσεις το άγριο ανάγλυφο του και να περάσεις από τον εντυπωσιακό καταρράκτη του.

Αυτόν τον  καταρράκτη, που αυτή την εποχή, λόγω των βροχοπτώσεων, σφύζει από ζωή κατέγραψε ο Νίκος σ ένα μικρό βίντεο, που αν μη τι άλλο σου κόβει την ανάσα.Τα ορμητικά νερά πέφτουν από  ύψος 60 μέτρων,θολωμένα από το χώμα δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό. 

Το όνομα του μεγάλου καταρράκτη στο σημείο είναι "τσι κοπελιάς ο πήδος" καθώς οι θρύλοι της περιοχής θέλουν να έχει πέσει και να έχει σκοτωθεί σε αυτόν μια νεαρή κοπέλα, που οι γονείς της ήθελαν να παντρέψουν με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άντρα τον οποίο δεν αγαπούσε και σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να γίνει γυναίκα του. Απελπισμένη η κοπέλα προσπάθησε να γλυτώσει από το προξενιό πηγαίνοντας στο φαράγγι της Ελυγιάς. Όταν οι γονείς της την βρήκαν, εκείνη αντί να τους ακολουθήσει επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της πέφτοντας στον καταρράκτη. 






Σελίδες