Συνάντησε μινωικό μονοπάτι και λατρευτικό σπήλαιο και λοξοδρόμησε το έργο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Συνάντησε μινωικό μονοπάτι και λατρευτικό σπήλαιο και λοξοδρόμησε το έργο



 Το Μινωικό μονοπάτι αλλά και το λατρευτικό σπήλαιο, που απάντησε στο δρόμο της η υπηρεσία, που εκτελεί το έργο από το Οροπέδιο του Στρούμπουλα προς το Αστυράκι, ανάγκασε  τους αρμόδιους  να αλλάξουν τα σχέδια τους για τη χάραξη του νέου δρόμου Τύλισσος-Ανώγεια, στο τμήμα Τύλισσος-Οροπέδιο Στρούμπουλα-Αστηράκι.

Όπως μας είπε ο επιβλέποντας του έργου κ Ψαρουδάκης, τα δύο αυτά ευρήματα τους υποχρέωσαν να κάνουν τροποποιήσεις αφού η αρχαιολογική υπηρεσία τους έβαλε φραγμό.στο να συνεχίσουν τις εργασίες με βάση τις αρχικές χαράξεις και μελέτες.

Και είναι λογικό να μπει φραγμός όταν εντοπίζεται σε μια περιοχή, ευρύτερης αρχαιολογικής σημασίας, ένα μινωικό μονοπάτι κι ένα σπήλαιο, όπως αυτό του Κατεβατού, όπου υπάρχουν ενδείξεις λατρείας κατά την αρχαιότητα.


Αφορμή για την επικοινωνία με τον κ Ψαρουδάκη στάθηκε η κακή κατάσταση του ήδη έτοιμου (ασφαλτοστρωμένου) τμήματος του δρόμου από την παράκαμψη αριστερά,μετά το Βουλισμένο Αλώνι και μέχρι το Στρούμπουλα. 

Στο κομμάτι αυτό, που έχει ολοκληρωθεί οι κατολισθήσεις είναι αμέτρητες και μάλιστα σε σημεία του δρόμου η απόσταση που χωρίζει την άσφαλτο από το "κομμένο" βουνό είναι μικρότερη του μέτρου με αποτελέσματα όπως αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία. 

Μάλιστα τα τμήματα των βράχων που πέφτουν στο δρόμο είναι συμπαγή και άκρως επικίνδυνα για τα διερχόμενα οχήματα.

Ωστόσο, ο κ Ψαρουδάκης διαβεβαίωσε πως ήδη είναι έτοιμη μελέτη και περιμένουν να διασφαλίσουν χρηματοδότηση για να τακτοποιήσουν το πρόβλημα, σε αυτό το τμήμα της εργολαβίας καθώς και στο επόμενο, που έχει διανοιχτεί (όπου αναμένουν ανάλογα φαινόμενα) . Στα επικίνδυνα για κατολίσθηση σημεία θα τοποθετηθεί ειδικό δίχτυ ενώ στη βάση τους σιρματοκιβώτια.

Ε.Β



Σελίδες