Το "Μήλο της Αγάπης" με τις πάνω από 1200 διαφορετικές ποικιλίες του και η απίστευτη διατροφική του αξία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Το "Μήλο της Αγάπης" με τις πάνω από 1200 διαφορετικές ποικιλίες του και η απίστευτη διατροφική του αξία






Tο ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ντομάτας το ξέραμε, ωστόσο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 1200 ποικιλίες του συγκεκριμένου φρούτου, που χρησιμοποιείται και τρώγεται ως λαχανικό. 

Πρόκειται για ένα είδος που μας ήλθε από την Κεντρική και την Νότια Αμερική, με το Περού να είναι εκείνο που διεκδικεί την πατρότητα του.

Τους αιώνες που προηγήθηκαν η ντομάτα πέρασε από αρκετούς πολιτισμούς και της αποδόθηκαν διάφορα ονόματα, όπως χρυσό μήλο, ροδάκινο του λύκου και μήλο της αγάπης.

 Ωστόσο ανεξάρτητα από την καταγωγή της και το όνομα της, στη Μεσόγειο η ντομάτα βρήκε τον ήλιο, το κατάλληλο κλίμα και έδαφος που ανέδειξε τη γεύση της αυξάνοντας παράλληλα τα οργανοληπτικά χαρακτηρηστικά της.


Οι μαύρες ντομάτες που από την Κρήτη κατακτούν την Ελλάδα
 Στη χώρα μας και στην Κρήτη καλλιεργούνται πολλά και διαφορετικά είδη ντομάτας, πλην των υβριδίων που συναντάμε συνήθως σε θερμοκήπια. 

Έτσι γνωρίζουμε τις ντομάτες  Βραυρώνας ή «Μπατάλα», την ντομάτα "καρδιά βουβαλιού", τη μαύρη κρητική ντομάτα, τα ντοματάκια Χίου, τα ανύδρα ντοματάκια της Σαντορίνης, κίτρινες, ροζ, πράσινες ντομάτες, τις ντομάτες ρώμα, τις ντομάτες San Marzano, τις ντομάτες Αραβησσού που μας ήλθαν από τη Μικρά Ασία κ.α.

Τις ντομάτες δεν τις καταναλώνουμε μόνο επειδή είναι νόστιμες και χωρίς αυτές χωριάτικη σαλάτα δε γίνεται αλλά κι επειδή περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. 

Καταρχήν περιέχουν λυκοπένιο, που είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά το οποίο καταπολεμά πληθώρα ασθενειών και κυρίως τον καρκίνο. Οι ίνες της θεωρείται πως αποτρέπουν τον διαβήτη, το άσθμα, τον καρκίνο του εντέρου και μειώνουν τις τιμές τις χοληστερίνης. 

Παράλληλα οι  βιταμίνες C και Α και τα αντιοξειδωτικά τους δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, καταπολεμούν τα σημάδια του γήρατος και δίνουν απαλή υφή στην επιδερμίδα και στα μαλλιά. 
Ντομάτες San Marzano
Το κάλιο, η βιταμίνη Β6, το φυλλικό οξύ και η νιασίνη που βρίσκουμε στην ντομάτα μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και καταπολεμούν τις καρδιακές παθήσεις. 

Παράλληλα η βιταμίνη Κ βοηθάει στην δομή των οστών, το χρώμιο και η βιοτίνη τους υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τα λιπαρά ενώ η ριβοφλαβίνη βοηθάει στον ενεργειακό μεταβολισμό και καταπολεμά τις ημικρανίες.


Ντομάτες Αραβησσού από τη Μικρά Ασία

Κίτρινες ντομάτες Αγιάς 


Ντομάτες καρδιά βουβαλιού


Ντομάτες ρώμα


Ντομάτες ροζ


Ντομάτα Μήλο


Άνυδρα Σαντορίνης


Σελίδες