Καλώς τη δεχτήκαμε την κυρά Σαρακοστή!! - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Καλώς τη δεχτήκαμε την κυρά Σαρακοστή!!


 Από σήμερα μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνει στη ζωή μας η κυρά Σαρακοστή, η γλυκιά κυρία, που προσεύχεται με τα χέρια σταυρωμένα, με τα επτά της ποδαράκια όσα και οι εβδομάδες που απομένουν ως το Πάσχα και χωρίς στοματάκι για να μας θυμίζει πως νηστεύουμε.


Ένα από τα ξεχασμένα στις μέρες μας έθιμα της Σαρακοστής είναι και η δημιουργία της κυράς Σαρακοστής, μιας φιγούρας είτε από ζυμάρι, είτε από χαρτί, που ουσιαστικά είχε ρόλο ημερολογίου το οποίο μας οδηγούσε προς το Πάσχα.

Η κυρά Σαρακοστή είχε 7 πόδια και κάθε βδομάδα που περνούσε, μέχρι τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης, οι πιστοί αφαιρούσαν από ένα.


Το έθιμο, κατά το παρελθόν, άγγιζε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τις δικές του βέβαια παραλλαγές. Αλλού την κυρά Σαρακοστή την έφτιαχναν με χαρτί κι αλλού με ζυμάρι, στο οποίο πρόσθεταν αρκετό αλάτι, ως συντηρητικό, ενώ υπήρχαν και περιοχές όπου πρώτη ύλη για την κατασκευή της ήταν το ύφασμα.  

Τα πόδια της κυράς Σαρακοστής κόβονταν κάθε Σάββατο και μάλιστα το τελευταίο, σύμφωνα με τις παραδόσεις, έπρεπε να κρυφτεί μέσα σε ένα ξερό σύκο, που έδινε καλοτυχία σε όποιον το έβρισκε στη διάρκεια του πασχαλινού τραπεζιού.


Σελίδες