Καλαίσθητοι απορριματοδέκτες ή μήπως πάσχουμε από έλλειψη αισθητικής; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Καλαίσθητοι απορριματοδέκτες ή μήπως πάσχουμε από έλλειψη αισθητικής;






Το τελευταίο διάστημα γίνεται αντικατάσταση των παλιών απορριματοδεκτών σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου με νέους.

Σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο δήμος αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής: "Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης 150 νέων απορριμματοδεκτών σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Πρόκειται για καλαίσθητα καλαθάκια απορριμμάτων που περιλαμβάνουν και σταχτοδοχείο, τα οποία πυκνώνουν το δίκτυο απορριμματοδεκτών"

Βλέποντας ωστόσο κανείς τους νέους απορριματοδέκτες μόνο καλαίσθητους που δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει ή μήπως πρέπει να αναζητήσουμε την καλαισθησία τους στην ανάγλυφη τουλίπα που φέρουν στην επιφάνεια τους;


Βαμμένοι σε σκούρο γκρι χρώμα γίνονται ένα με τα μαύρα από τη βρωμιά πεζοδρόμια και πλατείες. Και να ήταν μόνο αισθητικό το πρόβλημα  άντε να το δεχθούμε.

Το ζήτημα όμως είναι και λειτουργικό καθώς οι εν λόγω απορριματοδέκτες είναι εφοδιασμένοι και με σταχτοδοχεία. Τα σταχτοδοχεία όμως είναι χωρίς βάθος, (μισό με ένα εκατοστό το πολύ) τοποθετημένα στην επιφάνεια του κάδου, όπου όποιος αφήσει το τσιγάρο  και τη στάχτη του ο άνεμος θα τα πάρει και θα τα ρίξει στο πεζοδρόμιο ή όπου αλλού βρίσκεται το δοχείο.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως όποιος σκέφτηκε να εφοδιάσει τους απορριματοδεκτες με αυτά τα σταχτοδοχεία δεν είχε υπόψη του την πάγια τακτική των περισσότερων Ελλήνων καπνιστών να μην σβήνουν απλά τα τσιγάρα τους εκεί, πετώντας τις γόπες στο εσωτερικό του κάδου, αλλά να τις εγκαταλείπουν μέσα στο ρηχό σταχτοδοχείο.




Σελίδες