Ανθεί η οικοδομική δραστηριότητα στον καταυλισμό των Ρομά που μετατρέπεται πλέον σε κανονικό χωριό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ανθεί η οικοδομική δραστηριότητα στον καταυλισμό των Ρομά που μετατρέπεται πλέον σε κανονικό χωριό





Οικοδομική δραστηριότητα, που κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την οικονομική κρίση, την οποία βιώνει ο χώρος της οικοδομής γενικότερα στον τόπο μας, παρατηρείται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια στον καταυλισμό των Αθίγγανων στη Νέα Αλικαρνασσό. 

Μάλιστα πλέον ίσως θα έπρεπε να αλλάξουμε όνομα στο σημείο κι αντί για καταυλισμό να το αποκαλούμε χωριό, μια και σε τέτοιο εξελίσσεται.

Οι παλιές πρόχειρες κατασκευές με τα μαδέρια και τα νάιλον έχουν δώσει τη θέση τους σε νέα σύγχρονα και πολύ μεγαλύτερα σπίτια, που θα ζήλευαν ακόμα και τα καλύτερα προάστια της πόλης.

Βέβαια τα σκουπίδια, οι λάσπες και η γενικότερη εικόνα χωματερής δεν έχει εκλείψει από την περιοχή, δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις με το καινούργιο που δημιουργείται .


Κι αν ακόμα κάποιοι ελπίζουν πως ο παράνομα κατειλημμένος χώρος από τους Ρομά κάποια στιγμή θα αδειάσει και θα γίνει στη θέση του Εμπορικό κέντρο, μάλλον πλανώνται πλάνην οικτράν. 

Αν καμία Πολιτεία και επίσημος φορέας δεν κατάφερε να μετακινήσει τους Αθίγγανους από το χώρο αυτό, όταν ακόμα διέμεναν σε τσαντίρια, πως θα το κάνει τώρα που έχτισαν σπίτια και δημιούργησαν έναν κανονικό οικισμό;

Η ευκαιρία χάθηκε, και μάλιστα αφήνοντας πίσω της πολλά ερωτηματικά, όταν βρέθηκε άλλη περιοχή και δόθηκαν χρήματα σε οικογένειες Αθίγγανων για να μετακομίσουν εκεί και να δημιουργήσουν νέα σπίτια.



Το ζήτημα που γεννάται λοιπόν, και θα πρέπει κάποια στιγμή να το δουν κατά πρόσωπο οι αρμόδιες αρχές,  είναι μήπως έτσι όπως η Πολιτεία άφησε και εξελίχθηκαν τα πράγματα πρέπει να έλθει τώρα και να νομιμοποιήσει την παρανομία; 

 Ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι είναι οι Ρομά της Νέας Αλικαρνασσού που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο στην Ελλάδα, τουλάχιστον ας έχουν υποδομές φωτισμού και ύδρευσης 
για να  μην κλέβουν ρεύμα και νερό αλλά να αναγκάζονται να το πληρώνουν όπως όλοι οι Ηρακλειώτες και να αντιμετωπίζονται φορολογικά όπως το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.



Σελίδες