Το Μινωικό ναυπηγείο των Αγίων Θεοδώρων στο Κοκκίνη Χάνι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Το Μινωικό ναυπηγείο των Αγίων Θεοδώρων στο Κοκκίνη Χάνι






Το καλοκαίρι η παραλία, παρότι μικρή, είναι πολυσύχναστη μια και είναι καλά προστατευμένη από τους ανέμους. Όμως στην ακτή και στο βυθό της κρύβει ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα. Ο λόγος για την παραλία των Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι.

Όλα μαρτυρούν πως, στο σημείο εκείνο, υπήρξε λατομείο και στη συνέχεια ναυπηγείο και μικρό λιμάνι για τους Μινωίτες θαλασσοπόρους.

Τις διαστάσεις και τον τρόπο που λειτουργούσε η συγκεκριμένη υποδομή μας περιέγραψε ο γεωλόγος Στέλιος Μανωλιούδης, που από κοινού με τον ερευνητή  Μηνά Τσικριτσή έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με την περιοχή παρουσιάζοντας μάλιστα τα ευρήματα τους συνέδριο, για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.


Με γυμνό μάτι μπορεί κανείς εύκολα να ξεχωρίσει ακόμα και  σήμερα στην ακτή των Αγίων Θεοδώρων, τόσο στην ξηρά όσο και μέσα στη θάλασσα,  λαξεύματα και βάσεις μινωικών κτισμάτων.

Κομμάτια βράχων πάνω στα οποία είχε γίνει προεργασία, προκειμένου να αφαιρεθούν, χωρίς η διαδικασία να ολοκληρωθεί, αλλά και σημεία στην ακτή, απογυμνωμένα από κομμάτια βράχων (εγκοπές), μαρτυρούν πως στο σημείο προϋπήρξε λατομείο. Εξορύξεις είναι εμφανείς και στο μικρό νησάκι λίγα μέτρα μακριά από την ακτή.



Αριστερά στην ακτή, κι όπως αυτή βυθίζεται στη θάλασσα, φαίνεται  τεχνητό λάξευμα που μοιάζει με "δεξαμενή". Το συνολικό μήκος, στη βόρεια πλευρά της, είναι 53 μέτρα και στη νότια πλευρά 40 μέτρα, εκτιμάται δε πως εκεί γινόταν ναυπήγηση πλοίων, αφότου ο χώρος σταμάτησε να λειτουργεί ως λατομείο.

 Μάλιστα το ίδιο το μέγεθος της υποδομής μαρτυρά πως μπορούσαν εκεί να ναυπηγηθούν πλοία που έφθαναν ακόμα και τα 40-50 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος. Το μέγιστο βάθος στη λαξευμένη αυτή δεξαμενή φθάνει το 1,80 μέτρα.


Είναι ενδιαφέρουσα εξάλλου η ύπαρξη, παράπλευρα της μεγάλης δεξαμενής, ενός λαξεύματος που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούνταν για την έξοδο των πλοίων στη θάλασσα. Να γέμιζε δηλαδή με νερό έτσι ώστε να μπορεί να κρατηθεί το νέο πλοίο και να ανηψωθεί, οδηγούμενο με ασφάλεια στη θάλασσα. Πάνω στον ψαμμίτη του έχουν λαξευτεί κανάλια που απαρτίζουν ένα  δίκτυο καναλιών.


Οι εγκαταστάσεις, όπως είχε επισημάνει κατά το παρελθόν ο αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος, υποστήριζαν σημαντική λιμενική δραστηριότητα των Μινωιτών και μάλιστα τα κτίρια που υπήρχαν γύρω της ήταν εξαιρετικά και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν εγκαταστάσεις ψαράδων, παρά μόνο ναυπηγείου.


Σελίδες