Τα Κλικ της Αλληλεγγύης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Τα Κλικ της Αλληλεγγύης





Ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και γενικότερα η προσφορά προς το συνάνθρωπο μπορεί να πάρει πολλές και διαφορετικές μορφές. 

Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, ζητούμενο μας πρέπει να είναι η προσφορά, με ότι μέσο και δυνατότητα έχει ο καθένας μας.

Αυτό είναι και το μότο ζωής του Γιώργου, ενός επιτυχημένου επαγγελματία του κλάδου της υγείας, που βρήκε έναν ιδιαίτερο τρόπο να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη ,μέσω της φωτογραφίας που είναι η μεγάλη του αγάπη.


Ο Γιώργος, που στο facebook χρησιμοποιεί το όνομα George DryJohn, είναι ένας 38χρονος, που θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. 

Οι φωτογραφίες του είναι τόσο ζωντανές και γεμάτες συναισθήματα που πραγματικά σε προκαλούν να δεις όχι μόνο την ψυχή του αντικειμένου της φωτογραφίας αλλά και εκείνου που τις τράβηξε.


Το σκεπτικό του σε ότι αφορά στο πως μπορεί μέσω των φωτογραφιών να προσφέρει στους γύρω του είναι απλό όσο και μεγαλειώδες, ενώ κινείται σε δύο επίπεδα:

 Το πρώτο αφορά στο να φωτογραφίζει, εντελώς δωρεάν, σημαντικές στιγμές ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και ζουν σε συνθήκες πλήρους ένδειας.

 Πρόκειται για ανθρώπους που συνήθως βρίσκονται σε οικονομική και κοινωνική απομόνωση και δεν θα τολμούσαν ποτέ να φανταστούν πως στιγμές χαράς τους μπορούν να αποτυπωθούν φωτογραφικά με τρόπο επαγγελματικό.


Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τη φωτογράφιση ατόμων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, όχι όμως το φωτογράφο, αλλά μέσω αυτού τα χρήματα τους να καταλήξουν σε οργανώσεις και φορείς μέριμνας προς τον συνάνθρωπο, όπως η Ηλιαχτίδα,  η Στέγη Ανηλίκων, το Δικαίωμα στη Ζωή,  το Χαμόγελο του Παιδιού κ.α.


Ο Γιώργος εξήγησε στο e-storieskritis.blogspot.gr πως κατόπιν συνεννόησης με άτομα που θέλουν κάποιες φωτογραφίες (πορτραίτα κι όχι μόνο) γίνεται η καταβολή ενός ποσού προς τους φορείς και οργανώσεις, που παρατέθηκαν παραπάνω, και στη συνέχεια ο ίδιος αναλαμβάνει τη φωτογράφιση τους με μοναδικό όφελος την στήριξη των φορέων-οργανώσεων με τις οποίες συνεργάζεται.



Ζητούμενο του Γιώργου δεν είναι ωστόσο απλά και μόνο η προσφορά χρημάτων προς τους εν λόγω φορείς. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει,όποιος μιλήσει μαζί του, θέλει κυρίως να περάσει και σε άλλους το μήνυμα πως με τα δικά τους διαθέσιμα μέσα μπορούν κάτι να προσφέρουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.


 Σε εποχές δύσκολες, σχεδόν απάνθρωπες, είναι ξεκάθαρο πως μόνο μέσω της αλληλεγγύης και της προσφοράς  προς το διπλανό μας η κοινωνία μας μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της.

 Μπορεί αυτή η προσφορά να πάρει τη μορφή ενός πιάτου φαγητού, της δωρεάς ρούχων ή υπηρεσιών προς άτομα που τα έχουν ανάγκη.

 Σε κάθε περίπτωση όμως ζητούμενο είναι το να μην κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά σε όποιον μας χρειάζεται. Γιατί όπως ο Γερμανός φιλόσοφος  Βόλφγκανγκ Γκαίτε είχε πει : 'Όποιος δεν κάνει τίποτε για τους άλλους, δεν κάνει τίποτε για τον εαυτό του"

Ελένη Βασιλάκη

(Για περισσότερες φωτογραφίες του Γιώργου μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του στο Facebook:
https://www.facebook.com/gksiro?fref=ts)


Σελίδες