Ραπέλ στο όμορφο φαράγγι του Ροδάκινου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ραπέλ στο όμορφο φαράγγι του Ροδάκινου




Την άγρια ομορφιά του φαραγγιού,βόρεια του οικισμού Ροδάκινο στο νομό Ρεθύμνου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αρχάριοι αλλά και μυημένοι στην τεχνική του ραπέλ, δηλαδή της κατάβασης με σχοινιά.

Η  εκδρομή, που οργανώθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου, έδωσε τη δυνατότητα γνωριμίας με την όμορφη αυτή γωνιά της Κρήτης, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν δυνατή καθώς το φαράγγι είναι απροσπέλαστο χωρίς τη χρήση εξοπλισμού .


Το φαράγγι σχηματίζεται ξεκινώντας από την κορυφή του Κρυονερίτη ενώ ενώνεται μετά από 5 χιλιόμετρα με το φαράγγι της Ξεπυτήρας. 

Το πλάτος του σε ορισμένα σημεία, με βία, φθάνει το 1,5 μέτρο ενώ τα κάθετα τοιχώματα του βρίθουν από  αγριοσυκιές και λυγιές. 

Στο εσωτερικό του υπάρχουν τουλάχιστον 16 σημεία ραπέλ, με το μεγαλύτερο να φθάνει τα 15-16 μέτρα ενώ από τη Συκιά και μέχρι και τη γέφυρα υπάρχουν άλλα δεκατρία.


Η πρόσβαση σε αυτό, με σκοπό την κατάβαση, γίνεται ανηφορίζοντας από το Ροδάκινο, μέσω αγροτικού δρόμου, με ανηφορική κλίση τουλάχιστον 50 μοιρών και μήκος σχεδόν 2,5 χιλιομέτρων. Η διαδρομή αυτή οδηγεί περίπου στο μέσο του φαραγγιού και στα πρώτα μικρά ραπέλ.

 Ν' αναφέρουμε πως ραπέλ είναι η τεχνική της κατάβασης με  σχοινιά που έχουν προηγουμένως ασφαλιστεί από ένα ή περισσότερα σημεία αγκύρωσης στους βράχους. 

Η κατάβαση με αυτή την τεχνική και εφόσον συνοδευτεί, όπως στην προκειμένη περίπτωση, από την παρουσία των έμπειρων μελών του Ορειβατικού Συλλόγου,  είναι ασφαλής και άνετη.


Στην περίπτωση του φαραγγιού στο Ροδάκινο θεωρείται μάλιστα και εύκολη, παρότι ο φόβος του αρχάριου ακόμα και για μικρά ύψη είναι υπαρκτός και χρειάζεται χρόνος για να μετριαστεί και να απομακρυνθεί.

 Ωστόσο η εμπειρία είναι μοναδική και αξίζει κανείς να τη ζήσει έστω κι αν δεν έχει πρόθεση να εξοικειωθεί περαιτέρω με αυτήν. Και μόνο η γνωριμία με τα εκπληκτικά φυσικά τοπία της Κρήτης, που αλλιώς δεν μπορεί να επισκεφθεί κανείς αξίζει τη δοκιμή.

Της Ελένης Βασιλάκη 

 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)





Σελίδες