Ταξίδι στο γαστρονομικό παρελθόν της Κρήτης στη Δρακώνα Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ταξίδι στο γαστρονομικό παρελθόν της Κρήτης στη Δρακώνα Χανίων





 Τα Χανιά πέρα από τη φυσική ομορφιά τους και την ανεξάντλητη λίστα των διαφορετικών εμπειριών που μπορούν να σου προσφέρουν έχουν επιλογές και για περισσότερο «ψαγμένους» επισκέπτες.

Όσοι μάλιστα αναζητούν τη διαφορά στη γαστρονομία των Χανίων, έναντι άλλων περιοχών, δεν είναι δύσκολο να καταλήξουν στο «Ντουνιά», στην περιοχή της Δρακώνας, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων, σε ένα φυσικό τοπίο κατάφυτο από κυπαρίσσια, πλατάνια και κάθε λογής δέντρα.

 Ο χώρος αυτός είναι κάτι περισσότερο από ένα εστιατόριο που προσφέρει κρητικά πιάτα. Αποτελεί τμήμα ενός Γαστρονομικού Κέντρου Κρητικής Διατροφής, το οποίο εμπνεύστηκε ο Στέλιος Τριλυράκης, επαγγελματίας μάγειρας, όταν αποφάσισε να αφήσει την πόλη και να φτιάξει στο χωριό του μια οικογενειακή επιχείρηση-πρότυπο.


Γύρω από το χώρο εστίασης δημιούργησε μια φάρμα, με όλα τα οικόσιτα ζώα  ενώ τα χωράφια και οι λαχανόκηποι του προσφέρουν φρέσκα συστατικά για τις κρητικές συνταγές, που έμαθε από τη γιαγιά του, και με περισσή επιμέλεια προσφέρει σήμερα στους πελάτες του.

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει τη διαφορά στο Ντουνιά συγκεντρώνοντας χειμώνα καλοκαίρι πλήθος πελατών που θέλουν να γευθούν τα πιάτα του; Πέρα από τα αγνές πρώτες ύλες ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο μαγείρεμα τους. Εκεί δεν θα βρεις ηλεκτρικές κουζίνες και φούρνους. Όλα τα φαγητά σιγοψήνονται στα κάρβουνα της παραστιάς ή στον ξυλόφουρνο και μάλιστα σε πήλινα δοχεία.


Το ψωμί και το παξιμάδι του αποτελούν γαστρονομική απόλαυση, το κρέας του νιώθεις πως διαφέρει στη γεύση σε σχέση με ότι έχεις δοκιμάσει, η φάβα του φτιαγμένη από λαθούρι είναι μοναδική, η σαλάτα του οπτική πανδαισία, το κρασί και η τσικουδιά του απαλλαγμένα από φάρμακα και τεχνητά χρώματα γευστικότατα ενώ τα πιάτα του αποκλειστικά από λαχανικά, χοχλιούς και άλλα προϊόντα της κρητικής γης σε ταξιδεύουν στο παρελθόν.


Ο κ Τρυλιράκης μας λέει πως προ ετών όχι μόνο ο ίδιος αλλά και άλλοι Κρητικοί είχαν αγκαλιάσει την προσπάθεια, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, για να δώσουν στον κόσμο αυτό το μοναδικό γευστικό ταξίδι. Στην πορεία τα πράγματα δυσκόλεψαν και λίγοι είναι εκείνοι που, παρά τις αντιξοότητες, το συνεχίζουν.



Εκείνος πάντως-αν κρίνουμε από τον κόσμο, Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες, που αναζητά το Ντουνιά και διανύει χιλιόμετρα για να φθάσει εκεί-έχει δει την επιμονή του να ανταμείβεται. Ανήσυχο πνεύμα, όπως είναι εξάλλου έχει  στα σκαριά και  νέα σχέδια πάνω στον τομέα της γαστρονομίας μια και στην κατοχή του έχουν περιέλθει τα μοναδικά σε όλη την Κρήτη γιδομούσκαρα, που αντλούν την καταγωγή τους από τη Μινωική Κρήτη.

Ελένη Βασιλάκη

Σελίδες