Η ειδωλοποίηση το νεαρού αγρότη και τα παρελκόμενα της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Η ειδωλοποίηση το νεαρού αγρότη και τα παρελκόμενα της



Στάθης Στιβακτάκης....το πρόσωπο των ημερών; ή μήπως το φωτογραφικό δημιούργημα που ως από μηχανής θεός ήλθε να αδειάσει το μυαλό μας από φόρους, τζιχαντιστές, αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές;

Και θα μου πείτε γιατί αυτός ο νεαρός αγρότης-κτηνοτρόφος κι όχι ένα περιζήτητο και ακριβοπληρωμένο μοντέλο; Μα ακριβώς γιατί είναι "γήινος" άνθρωπος, με τη σπίθα του επαναστάτη, λόγω της ηλικίας του ,που στο πρόσωπο του καθρεφτίζεται μια πραγματικότητα φυσιολογική, αφτιασίδωτη και ανθρώπινη κι όχι εκείνη η επίπλαστη, η δήθεν, η ρετουσαρισμένη που υπερκαταναλώνουμε με λαιμαργία τα τελευταία χρόνια. 

Ο Στάθης απλά βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή, όταν η φρίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων και τα αριστερά μνημονιακά μέτρα είχαν αρχίσει να σφυροκοπούν το μυαλό μας,  στο κατάλληλο μέρος. Αρκούσαν λίγα φωτογραφικά κλικ για να ταξιδέψει από τα Βορίζια σε ολόκληρο τον κόσμο ως πρότυπο ομορφιάς, αν και μεταξύ μας λιγότερο μέτρησε η εξωτερική του εμφάνιση και περισσότερο το άγριο και αντισυμβατικό που αντιπροσώπευε.

Ο ίδιος σαστισμένος δείχνει να απολαμβάνει την ξαφνική δημοσιότητα, που δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι έφτασε στα όρια του παροξυσμού αφού οι φωτογραφίες και οι δηλώσεις του γέμισαν το διαδίκτυο, τις ανάλαφρες τηλεοπτικές εκπομπές και μονοπώλησαν τα σχόλια αρσενικών και θηλυκών, αρνητικά ή θετικά.

Βέβαια τα δύσκολα για το νεαρό αγρότη θα έλθουν μετά, όταν η απατηλή λάμψη, που τα Μέσα Ενημέρωσης-με μαεστρία- ξέρουν να σκορπίζουν ως χρυσόσκονη στα κεφάλια απλών ανθρώπων, μεταμορφώνοντας τους σε σταρ, σε μια χώρα όμως όπου αυτό το είδος δεν έχει τύχη, χαθεί.

 Ο Στάθης πρέπει να πατάει γερά τα πόδια του στη γη για να ισορροπήσει από τη μια το βάρος της ξαφνικής δημοσιότητας κι από την άλλη  εκείνο που θα τον κάνει με τον καιρό να μοιάζει«αόρατος».

Σίγουρα δεν είναι και η πιο εύκολη κατάσταση, για ένα άμαθο νεαρό κτηνοτρόφο που μέχρι πρότινος έπαιρνε χαρά από τα ζώα και τα μελίσσια του, το να πολιορκείται η σελίδα του στο facebook και να αντικρίζει παντού τις φωτογραφίες του πλαισιωμένες από χαρακτηρισμούς του τύπου "Ο πιο σέξι Έλληνας" ή και από περιπαικτικά σχόλια. Κι όλα αυτά σε μια κλειστή, ορεινή κοινωνία που δεν ξέρει και δεν θέλει να μάθει τι είναι το  life style της Πρωτεύουσας.

Δυστυχώς για το Στάθη έτσι λειτουργεί η κοινή γνώμη, το πλήθος, η μάζα...δεν κάνει εξαιρέσεις, έχει ένα γενικό κανόνα: θεοποιεί και μετά στην καλύτερη περίπτωση ξεχνάει ενώ στη χειρότερη περίπτωση απογυμνώνει και μειώνει το είδωλο, που η ίδια δημιούργησε. Γι αυτό και στη λογική της χωράει μόνο το εύπεπτο και συνήθως το αναλώσιμο. 

Ε.Β



Σελίδες