Ένα αναπάντεχο εύρημα στην ντουλάπα ζωντάνεψε εικόνες Κατοχής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα αναπάντεχο εύρημα στην ντουλάπα ζωντάνεψε εικόνες Κατοχής



Μπορεί η δική μου η γενιά να μην έζησε την Κατοχή και να έμαθε για τα δεινά της μέσα από διηγήσεις και βιβλία όμως το συναίσθημα που μας δημιουργεί κάθε αντικείμενο με αναφορά σε αυτά τα τραγικά για την χώρα μας, και όχι μόνο ,χρόνια είναι τόσο έντονο και δυσάρεστο.

Αυτό το συναίσθημα με κατέκλυσε ανακαλύπτοντας στην ντουλάπα του πατρικού μου δύο ξεχασμένα, παλιά τσουβάλια, από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Φέροντας την ημερομηνία 1939 και εμφανή τα σύμβολα των ναζί, τη σβάστικα και τον σιδηρούν αετό, τα τσουβάλια αυτά αυτόματα ζωντάνεψαν μέσα μου, ανήμερα των εκλογών, εικόνες μιας Ελλάδας που αν και κανείς δεν θέλει να θυμάται πρέπει παρολαυτά να κρατάμε ζωντανές.

Ήταν λες και τα τσουβάλια αυτά ήταν γεμάτα αίμα, βασανισμούς, θάνατο, πείνα, γιατί αυτό ήταν η Κατοχή για την χώρα μας, κι αυτό θα είναι ξανά εφόσον κάποιοι εξακολουθήσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε εκείνους που οραματίζονται να αναβιώσουν την παραφροσύνη των εμπνευστών του τρίτου Ράιχ.

Παραφράζοντας τον φιλόσοφο George Santayana που είπε πως "Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει" θα έλεγα πως όποιος δεν θυμάται την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει και μάλιστα με σκληρότερους και περισσότερο άνισους όρους.

Ε.Β






Σελίδες