Τα όμορφα και μοναδικά κυκλάμινα της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Τα όμορφα και μοναδικά κυκλάμινα της Κρήτης




Είναι ένα από τα πιο όμορφα και ευαίσθητα αγριολουλούδια της Κρητικής φύσης που σε κάνει να απορείς βλέποντας τα κατάλευκα άνθη του να φωτίζουν τα  σκιερά μέρη όπου φυτρώνει.
Ο λόγος για το κυκλάμινο, Cyclamen creticum σύμφωνα με την επιστημονική του ονομασία. Πρόκειται για το  μοναδικό ενδημικό είδος κυκλάμινου της Κρήτης, ένα πανέμορφο λουλούδι που την περίοδο Μαρτίου Απριλίου κάνει την εμφάνιση του και γίνεται αντικείμενο θαυμασμού αφού είναι τόσο ντελικάτο και ξεχωριστό όπως προβάλει μέσα από τα μακρόμισχα και κισσόμορφα φύλλα του.

Σε όλη την Ελλάδα βρίσκουμε  5 αυτοφυή φυτά αυτού του είδους με  ονόματα όπως:  «αυτιά του λαγού», «λουλάδες», «λαγόψωμο», «τουρκάκι», «λαγουδάκια», «κολλιτσίνια», «χοιρόψωμο». Αξίζει να επισημάνουμε πως όλα τα είδη κυκλάμινου  προστατεύονται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών.
Η ομορφιά τους πάντως  αλλά και η επιλογή τους να φυτρώνουν σε βράχους, ορεινές περιοχές κοντά σε νερό και κάτω από θάμνους και δέντρα έχει εμπνεύσει ποιητές όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος στα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας και στην  "Κουβέντα με ένα λουλούδι" γράφει:

"Κυκλάμινο-κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα
πού βρήκες χρώματα κι ανθείς πού μίσχο και σαλεύεις

Μέσα στο βράχο σύναξα το γαίμα στάλα-στάλα
μαντήλι ρόδινο έπλεξα κι ήλιο μαζεύω τώρα"

Και ο Γιώργος Μώρος έχει εμπνευσθεί από το ιδιαίτερο αυτό λουλούδι


"Όταν ξυπνάει το κυκλάμινο
τα πουλιά
πίνουν ένα καημό.
Ρωτούν
τους γερτούς έρωτες
της στιγμής
αν οι γλάροι θα γράψουν
ποιήματα στη βροχή.
Όταν ξυπνάει το κυκλάμινο
οι αετοί θα σιωπήσουν
θα ακούν
θα ακούν
το μοναχικό μελτέμι
να δροσίζεται σε άφθαρτες λιακάδες"




Σελίδες